Zemanova milost pro Babiše

Úvodem

Vládní koalice je v relativním klidu. Svoje prezidentské kandidáty nám doposud nepředstavila a na poslední porušení zákonů, Ústavy i prezidentského slibu, adekvátně nereaguje. Jistě ale tuší, že správně to není, že Zeman může po Balákovi omilostnit i Babiše. Tím by mu zajistil možnost účastnit se prezidentských voleb v jakémkoli případě. Koalice tuší, ale nekoná…

Politický šíbr a zrádce Zeman

Hodně českých politiků se slovně „rozohňuje“ nad chování Zemana. Že je to opakované  porušování prezidentského slibu, Ústavy, českých zákonů i obyčejné slušnosti. Že už je to tzv. do nebe volající nehoráznost. Jako by si naši volení zástupci nechtěli připustit, že to hlavní od Zemana teprve přijde. Po omilostnění podvodného Zemanova spolupracovníka v Lánech přijde i milost pro Babiše. Ten je také trestně stíhaný. A Zeman ho navíc opakovaně podporuje v prezidentské kampani … Tu už Babiš zahájil. A mohutně do ní sype PR, čas i peníze.

Současná vládní koalice vyhrála volby s velkou dávkou štěstí a jen těsným rozdílem, ale v parlamentu má „díky“  přepočítávání hlasů výraznou většinu. Chová se podle toho? Jistěže víme, že teď, po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, to nemá lehké. Tušíme, že ty staré oligarchické struktury (v čele  s Babišem) nikam nezmizely. Naopak, zbohatly i za covidové krize. Jsou hodně mocní. A mají soukromá, oddaná, firemní média.

Ale právě proto, že to víme, mělo by to všechno vládu (a její poslance) držet ve střehu, protože stát se může cokoli. Zeman a jeho okolí ještě neřekli poslední slovo. Po omilostnění Babiše bude česká politická reprezentace znovu postavena před otázku, jak se zachová. A česká veřejnost její „reakci“ na vzniklou situaci uvidí.

Plně souhlasím s názory těch, kteří volají po potrestání Miloše Zemana ještě předtím, než skončí jeho prezidentský mandát. Stíhat ho můžeme samozřejmě i po skončení jeho prezidentské funkce (tak jako v případě Babiše, Sarkozyho, Berluconiho apod.), protože těch problémů má Zeman na sobě nalepených opravdu hodně. Důležité bezesporu ale je, jaký „příklad“ vládní politici dávají dalším politickým generacím? Že se lhaní odměňuje úřadem? schovívavostí? bohatým rozpočtem? beztrestností prezidenta? i jeho okolí? Že se lhaní, podvádění, zrazování, porušování, mstění, … se vyplácí???

Abychom to pochopili jasně, položme si stručnou řečnickou otázku. Jak dlouho asi myslíte, že by například dnes Ukrajinci nechali mezi sebou v důležité funkci takového velezrádce, lháře a politického šíbra, jakým je Miloš Zeman? Odpověď je jasná. Ani jeden den.

Co chceme?

Pokud naši demokratičtí politici neseberou odvahu situaci se Zemanem po právu řešit, skončí to s naší zemí (a s námi všemi) tak jako v minulosti. Tedy zase špatně. Ale budiž to dnešní jednání ústavních činitelů poučením. Pokud znovu uvidíme, že ani tahle nová politická reprezentace na ten úkol (zbavit náš stát jednoho odporného politika) nestačí, budeme moci vybrat v mnoha dalších volbách, které přijdou. A nejblíž jsou ty prezidentské s přímou volbou. Jak by mohl nějaký kandidát koalice uspět, pokud koalice porušování Ústavy prezidentem neřeší?

Veřejnosti je čím dál více jasné, jak by se politici (a úředníci) měli chovat. Ale mnozí z nich  si stále myslí, že existuje jakýsi dvojí svět, že stačí věrně sloužit novému „panstvu“.

Tak jim znovu řekněme, že se mýlí. Žádný takový paralelní svět nikde není. Svět je jen jeden. V tom světě dodržují právo všichni, nebo nikdo. První svět se jmenuje svobodná,  demokratická, spokojená, prosperující země. A ta druhá varianta je despotická hrůzovláda, oligarchové, strach, emigrace, zaostalost atd. V takové zemi nikdo normální žít netouží a nevydrží.

Závěrem

Nepožadujme od naší politické reprezentace nic složitého. Jen aby se chovala alespoň tak, jako se chováme my ostatní. Není to žádné terno, nejme andělé, ale sliby a zákony dodržujeme o hodně lépe, než prezident Miloš Zeman. A vzhledem k tomu, že chceme dodržovat zákony, a prezidenta i parlament si platíme z našich daní, musí se naše politická reprezentace chovat alespoň tak slušně jako my, a ne hůře. Před zákonem jsme si rovni, ne?

Není možné na občany uplatňovat dvojí metr. Přísnost na chudé a naopak všechny výhody jen pro bohaté a mocné. Takhle to ve svobodné demokratické společnosti nefunguje. Buď to naši volení zástupci rychle pochopí, anebo si vybereme jiné.

 

a ještě si přečtěte:

Zdeněk Šarapatka (Hlídací pes): Miloš Zeman a kauza Olovo – svědectví klíčového muže

David Kliměš (Aktuálně)  Konec imperátora. Je čas odebrat Zemanovi peníze, Lány, část Hradu a pak i funkci

Jan Urban (Hlídací pes) Kdy, když ne teď? Zeman je urážkou právního státu a musí skončit

Jan Kalvoda (Forum 24)Prezident ohrožuje základy státu. Jen dotčeně tweetovat už nestačí

Jan Urban (Hlídací pes)   Zločinné spolčení na Pražském hradě. Politici zaraženě mlčí

Markéta Chaloupská (iRozhlas) Hrad je v podezření, že zničil dalších 32 tajných zpráv. Například o aktivitách Ruska na Ukrajině

Petr Havlík (Forum 24) Pohrobci sovětského komunismu pokračují ve lhaní a manipulaci

Robert Břešťan  (Hlídací pes) Senátoři ODS a TOP 09 vyzývají prezidenta k abdikaci

ČTK (Ćeské noviny, iRozhlas)  Prezident Zeman řekl, že amnestii na konci mandátu nechystá. Omilostnění Mynáře ale nevyloučil

Zemanův projev k Vrběticím byl proti zájmům Česka, myslí si podle průzkumu polovina Čechů

Národní bezpečnostní úřad zahájí prověřování Hradu. Řeší skartaci tajných dokumentů o Vrběticích

 

 

 

 

 

 

 

 

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika